Woonstad

Een stad is een plaats waar mensen wonen en samenleven. Wonen zou een basispijler van elk stedelijk beleid moeten zijn. Helaas zien we dat Lier in de greep zit van projectontwikkelaars die vooral hun eigen winsten najagen. Dit kan anders. Een paar belangrijke cijfers : Op de particuliere markt is er in België een woningoverschot. Het is dus niet zo dat er te weinig woningen zijn. Er worden systematisch meer woningen gebouwd dan er huishoudens bijkomen. En dat is ook het geval in Lier. In Lier zijn 19.235 woningen versus 17.142 huishoudens. De sociale woningbouw kent echter een negatieve evolutie. Wij willen dat Lier voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit garandeert. Het is onaanvaardbaar dat mensen zich diep in de schulden moeten steken om een dak boven hun hoofd te hebben. Meer sociale woningen zijn cruciaal om deze crisis het hoofd te bieden. Iedereen heeft recht op een duurzame, veilige en betaalbare woonst. Wij geloven als PVDA in een Lier waar wonen een recht is, geen luxe. We zullen ons blijven inzetten voor een stedelijk beleid dat de mensen centraal stelt, niet de projectontwikkelaars.

Betaalbare woningen voor iedereen

De stad dient te zorgen dat er genoeg betaalbare huurwoningen zijn. Laten we de huurprijzen onder controle houden, vooral na renovaties, zodat ze betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen of onzekere werksituatie.

 

De zorg voor onze ouderen moet beter

Maak rusthuizen betaalbaar en van goede kwaliteit. Onze senioren verdienen een waardige oude dag, niet een systeem dat hen uitmelkt voor winst voor private aandeelhouders.

 

Sociale huisvesting uitbreiden

De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning bedraagt in Lier 5 jaar (Vijf!) Dat was in 2022 nog 3,5 jaar. De stad maakt best zelf werk van meer sociale woningen, niet alleen binnen de ring maar ook in Koningshooikt.

Het is belangrijk dat er ook in nieuwe woonprojecten ruimte is voor sociale woningbouw. Het stadsbestuur kan projectontwikkelaars verplichten om bij grotere projecten ook sociale woningen te realiseren, zodat het aandeel sociale huurwoningen kan groeien tot 9% van hettotale woonaanbod. Dit zorgt voor meer inclusie en spreiding van sociale woningen over de stad.

 

Wachtlijsten transparanter

Er zijn lange wachtlijsten voor sociale woningen, vaak zonder duidelijke uitleg. Het is belangrijk dat stad Lier voor meer transparantie zorgt en duidelijk communiceert waarom mensen op de wachtlijst verschuiven.

Leegstand aanpakken

Wanneer men de reglementering op leegstand strenger toepast, zal de woningnood verlichten en de stad levendiger worden. Ook het opknappen van de vele leegstaande sociale woningen dient een versnelling hoger.

Ondersteunen verhuizen

Veel mensen hebben niet de middelen of het netwerk om te verhuizen. De stad zou betaalbare verhuisdiensten kunnen aanbieden om deze mensen te ondersteunen.

Diversiteit in woonvormen

Maak meer ruimte voor verschillende woonvormen, zoals co-housing en kleinere wooneenheden, die ook betaalbaar zijn voor jongeren en alleenstaanden.

Levensloopbestendige woningen

De stad heeft de mogelijkheid om via de stedenbouwkundige vergunning te eisen dat
bouwpromotoren, bij nieuwbouw van meerdere gezinswoningen, investeren in levensloopbestendigheid. Bouw woningen die ook geschikt blijven voor ouderen, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Antidiscriminatiebeleid

Voer als stad praktijktesten uit om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken en ontwikkel een antidiscriminatiebeleid met concrete doelstellingen en acties.

Huurprijzenraster en kwaliteitslabel

Blijf een conformiteitsattest opleggen voor elke huurwoning. Vergelijkbaar met elk voertuig op de weg, krijgt ook elk huurpand regelmatig, automatisch controle op de kwaliteit. De stad beheert zelf een website met alle woningen die te huur zijn, met vermelding van kwaliteitslabel en huurprijs. Woningen die niet voldoen, worden geregistreerd als ongeschikt of onbewoonbaar. De heffingen op ongeschikte of onbewoonbare woningen worden verhoogd, en effectief geïnd.
Kwetsbare huurders durven vaak geen woningcontrole aanvragen uit (terechte) angst om op straat te staan wanneer de woning onbewoonbaar wordt verklaard. Met voldoende
crisiswoningen kan men bescherming bieden aan deze huurders.

Derdebetalerssysteem

We willen isoleren en renoveren voor iedereen toegankelijk maken dankzij een
derdebetalerssyteem : een publieke bank schiet de verbouwingskosten voor renovatie en
isolatie voor en de afbetaling gebeurt via de besparing (eigenaar of huurder) op de
energiefactuur.