Stadsontwikkeling
Wonen in de stad is duurzaam en essentieel voor een groene toekomst. Stadbewoners hebben een kleinere ecologische voetafdruk doordat ze minder de auto gebruiken en vaker de fiets of het openbaar vervoer nemen. Dit zorgt voor minder luchtvervuiling en een lagere CO2-uitstoot. In steden is er meer ruimte voor groene gebieden zoals parken en speeltuinen, die bijdragen aan biodiversiteit en welzijn. Slimme ruimtelijke planning zorgt ervoor dat er efficiënter met ruimte wordt omgegaan, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering.Stadsbeleid heeft de keuze: ontwikkelen we voor de bewoners of voor het grote geld en prestigeprojecten? Te vaak krijgen grote vastgoedprojecten voorrang, waardoor de gewone stadsbewoner achterblijft met hoge huurprijzen en weinig inspraak. Het is cruciaal dat stadsontwikkeling ten dienste staat van de gemeenschap. Dit betekent investeren in betaalbare woningen, goede infrastructuur, veilige fietspaden en efficiënt openbaar vervoer.
Sociale en culturele activiteiten
De ruimte rond het C&A-pand en de Rerum Novarum site biedt een uitgelezen kans om het stadscentrum te laten opleven. Zet de leegstaande panden om in levendige cafés, unieke themabars, tijdelijke musea en kunstgalerijen. Richt je niet uitsluitend op winkels, maar ontwikkel een bruisende plek vol sociale en culturele activiteiten.
Ontharding
Overal in Vlaanderen wordt water een steeds belangrijker en urgenter thema. Te veel verharding leidt tot overstromingen, ook in Lier. We zetten best in op een waterplan, een onthardingsfonds en het openleggen van grachten. Het doel is om tegen 2030 minstens 1m² per inwoner te ontharden. Dit is cruciaal om de waterhuishouding te verbeteren en overstromingen te voorkomen.
Maar geef als stadsbestuur ook zelf het goede voorbeeld : grote verharde oppervlaktes, zonder groenelementen zoals Paradeplein, Gasthuisvest en Grote Markt zijn in 2024 niet langer verantwoord.
Meer zichtbaar water in Lier
Na de vergroening volgt de verblauwing. We stellen voor om waterlopen terug zichtbaar te maken. Deze strategie zorgt in de zomer op een duurzame manier voor de noodzakelijke verkoeling.
De stad als belangrijke actor in de stadsontwikkeling
De stad voert een actieve grondpolitiek. Ze verstevigt haar positie door systematisch zelf gronden te verwerven en wordt zo de belangrijkste speler.
Meerwaarde van private bouwprojecten moet naar de stad terugvloeien in de vorm van een heffing op die meerwaarde. Met dat geld kan de stad zelf investeren. We moeten af van de ruilhandel van gemeenschapsvoorzieningen voor bouwrechten.
Leefbare landbouw in balans met de natuur
Een duidelijk toekomstperspectief voor landbouw in Lier ontbreekt nog. We willen een stad die zich inzet voor het behoud van landbouwactiviteiten en in overleg met lokale boeren werkt aan een duurzame toekomst. Dit betekent dat landbouw in harmonie is met de natuurwaarden van de omgeving. Ondersteun de biologische landbouw en kies voor de korte keten in de verkoop, dicht bij het landbouwbedrijf en weg van de exportgerichte agro-industrie. Burgerinitiatieven die de banden met de landbouw aanhalen verdienen onze steun. Het beschermen van landbouwgronden is cruciaal. Behalve in specifieke gevallen waar het echt nodig is, zoals bij natuurcompensatie, zullen we geen landbouwgrond meer opofferen.
Evenwicht tussen zachte en harde functies
Om te voorkomen dat toekomstige ontwikkeling zich alleen richt op 'harde' bestemming en zoalswoningen en bedrijventerreinen, koppelen we deze verplicht aan 'zachte' bestemmingen zoals natuur en water. Open ruimte dient immers beschermd te worden en verdichting kan helpen om deze ruimtes te behouden.
Planprincipes
Introduceer planprincipes voor een leefbare, levendige, diverse en samenhangende stad. Ga voor korte transportafstanden waarbij de focus ligt op het openbaar vervoer en de fiets. Zorg altijd voor groene ruimte, met zitbanken en speeltuigen, op maximaal 300 meter van iedere woning.