Stad zonder armoede
Het aantal mensen in armoede neemt toe in Lier. Leg de focus op het bestrijden van armoede, niet op de mensen die ermee te maken hebben. Open daarom in elke wijk toegankelijke wijkhuizen waar inwoners terecht kunnen voor hulp. Zorg voor directe en goede ondersteuning om het recht op kwalitatief en betaalbaar wonen te waarborgen en begeleid mensen in kwetsbare situaties naar werk.Op het gebied van gezondheid willen we dat in elke wijk gratis zorg wordt aangeboden via wijkgezondheidscentra. Het OCMW blijft verantwoordelijk voor het garanderen van basisrechten, die automatisch worden toegekend. Verzeker de toegang tot water en energie als een fundamenteel recht. Niemand mag lijden onder de schuldenindustrie. Creëer daarom een financiële buffer onder beheer van het OCMW/Sociaal Huis.
Kinderarmoede, gevolg van gezinnen met gebrek aan kansen
In Lier leven 15,3% van de kinderen in kansarmoede. Dat is 1 kind op 6. Maar liefst 2 keer zo hoog dan onze buurgemeenten! (bron : Omgevingsanalyse 2024) Een dalende trend is meer dan noodzakelijk. Ontwikkel een beleidsplan met duidelijke doelen en acties om dit gevolg van gezinsarmoede te bestrijden. Bouw bestaande initiatieven die hun belang reeds bewezen hebben uit, geef meer subsidie, voer betere communicatie rond de initiatieven en breng de acties dichter bij de betrokken gezinnen. Analyseer als stadsbestuur de samenwerking met partners, sla bruggen en zorg voor afstemming van de verschillende werkingen.
Meer kinderopvangplaatsen
Kinderopvang is erg belangrijk om ouders de kans te geven om aan het werk te gaan. Om van een voldoende groot aanbod te spreken hanteren specialisten een norm van 64 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen. Stad Lier kent slechts 39 (!) plaatsen per 100 kinderen.
Toegankelijke wijkhuizen
Open in elke wijk toegankelijke wijkhuizen waar inwoners terecht kunnen voor hulp en ondersteuning, gericht op het bestrijden van armoede en het waarborgen van basisrechten.
Directe ondersteuning voor wonen
Zorg voor directe en kwalitatieve ondersteuning om het recht op betaalbaar en waardig wonen te garanderen, inclusief begeleiding naar werk voor mensen in kwetsbare situaties.
Gratis zorg in wijkgezondheidscentra
Bied in elke wijk gratis gezondheidszorg aan via wijkgezondheidscentra om de toegang tot medische diensten te verbeteren.
Automatische toekenning van basisrechten
Het OCMW blijft verantwoordelijk voor het garanderen van basisrechten, die automatisch worden toegekend aan iedereen die hiervoor in aanmerking komt.
Toegang tot water en energie
Verzeker de toegang tot water en energie als een fundamenteel recht, zodat niemand zonder deze basisbehoeften hoeft te leven.
Bestrijding van de schuldenindustrie
Creëer een financiële buffer onder beheer van het OCMW/Sociaal Huis om te voorkomen dat mensen lijden onder de schuldenindustrie.
Menswaardig inkomen
Garandeer een menswaardig inkomen door duurzame investeringen in projecten zoals het REMI-project.
Laagdrempelige hulpverlening
Verhoog de capaciteit van bestaande hulpverlening en maak deze beter bekend bij het publiek, zonder stigmatisering.
Netwerkcreatie voor ondersteuning
Creëer netwerken tussen verschillende partners om gezinnen in armoede te ondersteunen en hun participatie in de samenleving te bevorderen.
Ondersteuning voor jongeren
Versterk het lokale aanbod voor de begeleiding van jongeren in armoede door laagdrempelige inloophuizen te creëren en te investeren in projecten zoals schoolcoaches en groeituinen.
Creëer opvangmogelijkheden voor niet begeleide minderjarigen via het lokaal opvanginitiatief. (LOI)
Digitaal inclusief beleid
Versterk de digitale geletterdheid door ICT-materiaal en internet beschikbaar te stellen voor kwetsbare groepen en diensten fysiek toegankelijk te houden voor digitaal minder vaardigen.
Besef dat een deel van inwoners nooit de nodige digitale of administratieve vaardigheden zal hebben om dossiers te openen. Dienstverlening via een klassiek loket, bij bijvoorbeeld Woonstroom, blijft dus nodig. Tot slot, zijn we voorstander om betalingsuitnodigingen nooit uitsluitend via e-box te versturen.
Outreachend werken
Organiseer spreekuren op verschillende locaties en informeer mensen in kwetsbare buurten over beschikbare hulp en diensten om hen beter te bereiken.