Cultuurstad

We streven naar een beleid dat vrije tijd en cultuur echt toegankelijk maakt voor iedereen. Kunst, cultuur en vrijetijdsbesteding bieden ontspanning en helpen kinderen, jongeren en volwassenen hun sociaal netwerk uit te breiden. We willen een gezond evenwicht tussen evenementen en een cultuuraanbod dat iedereen in de stad bereikt. Wij pleiten voor een democratische cultuur op mensenmaat, waarin iedereen, ongeacht afkomst, cultuur kan beleven en uitdrukken. Cultuur brengt ook de nodige "beleving" in onze binnenstad, wat cruciaal is voor onze horeca en middenstand. Dit is een belangrijk element bij de keuze van een locatie maar ook invulling van een eventueel nieuw cultureel centrum.

Bedenkingen bij het “Ontwerp van eisen” (Stuurgroep) rond de bouw van een nieuw Liers cultuurhuis.

De bouw van een nieuw cultureel centrum lijkt het thema van deze campagne te worden.
Wij vinden het een mooi idee dat het stadsbestuur een investering in cultuur overweegt van 15 tot 20 miljoen. We onderschrijven volledig de problematiek van het huidige centrum : zowel theatertechnisch als gebouwtechnisch.
Toch plaatst PVDA Lier rond de nota die werd opgesteld door de Stuurgroep volgende bedenkingen :

  • In 2010 daalde het bezoekersaantal van CC De Mol door de introductie van het nieuwe cultuurcentrum in Heist-op-den-Berg. Is het de bedoeling om dat bezoekersaantal terug te winnen? Vanwaar die onnodige concurrentie tussen beide steden?
  • Er wordt gemeld dat het cultuurcentrum leemtes vult en inspeelt op behoeftes van de Lierenaar en men vermeldt dan : locaties voor verenigingen, repetitieruimtes, exporuimtes, enzovoort. Zijn die mogelijkheden er dan niet in het centrum van de stad? Wordt het nieuwe centrum geen concurrent van bijvoorbeeld een echte historisch, kernversterkende exporuimte als het Vleeshuis?
  • Het document noemt het cc “niet alleen een plek om te tonen maar ook om te creëren”. Ook de Lierse Academies krijgen er dus een stevige concurrent bij.
  • De inplanting van CC De Mol in 1993 met eigen café en parking dicht bij de ring hield de bezoekers ver weg van de binnenstad. We vrezen dat een inplanting van een nieuwe “cultuurtempel” met opnieuw een eigen café en ligging dicht bij parking én station hetzelfde lauwe effect gaat hebben op de beleving in het centrum.
  • Wanneer we de gewenste ruimtelijke indeling bekijken dan wordt het CC een gigantische polyvalente zaal die zowat alle culturele beleving van de stad naar zich toetrekt : de fanfare, theatergezelschappen, bedrijfscongressen, Studio 100, dans, recepties, workshop, circus, ... het kan allemaal in de zalen (groot en klein), exporuimtes, vergaderzalen, repetitielokalen, … De centrumwinkels ervaren dagelijks het effect van de grote winkelzaken ter hoogte van de ring. PVDA Lier vreest een soortgelijk effect voor de cultuurprojecten die zich nu in de binnenstad bevinden. De leegstand in het centrum kan zich van de winkels uitbreiden naar de culturele ruimtes.

  • Werd de optie onderzocht voor een alternatieve investering in de talrijke, kleinere cultuurprojecten in de binnenstad? Het grote voordeel van het ondersteunen van deze, in het centrum gelegen, cultuurwerking is dat het positieve effect op horeca, kleinhandel, verbinding en sfeer daar ondertussen ruimschoots is bewezen.
    Een optie die in ieder geval dient onderzocht.

 

Breng alle stedelijke infrastructuur in kaart en herstel

Sommige culturele organisaties vinden hun weg niet naar beschikbare ruimtes. Maak daarom een duidelijk overzicht van iedere repetitieruimte, vergaderzaal, tentoonstellingsruimte, enzovoort. Onderhoud en herstel problemen op deze locaties. (defecte liften, slechte akoestiek, ontbrekend materiaal, …)

 

Renovatie van cultuurinfrastructuur

Investeren in de renovatie en het onderhoud van bestaande culturele infrastructuur zoals CC Colibrant, OC Den Bril en CC Vredeberg is noodzakelijk.

 

Laagdrempelige toegang

We streven naar een cultuurbeleid dat iedereen bereikt, zonder obstakels. Zorg ervoor dat de culturele activiteiten toegankelijk zijn voor alle inwoners, ongeacht hun achtergrond of socio-economische status. De bib is een mooi voorbeeld.

 

Ondersteuning van lokaal talent

Lokale kunstenaars en culturele verenigingen voelen de noodzaak om ondersteund te worden met infrastructuur, subsidies, kennisdeling en podiumkansen. Jonge artiesten verdienen speciale aandacht om zich te ontwikkelen. Als Lier de kunstensector wil steunen is geen CC nodig maar een KC : een Kunsten Centrum zoals KC Nona in Mechelen of Monty in Antwerpen.

 

Diversiteit als speerpunt

Een goed cultuurbeleid omarmt diversiteit in zowel aanbod als publiek. We streven naar een inclusieve aanpak waarbij iedereen zichzelf kan herkennen in culturele activiteiten. We pleiten dan ook voor het behoud van het filmfestival MOOOV in Lier.

 

Investeren in duurzaamheid

Duurzame infrastructuur en langdurige samenwerkingen tussen culturele actoren zijn essentieel. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van ons cultuurbeleid en verdienen respect en erkenning.

 

Inspelen op recente ontwikkelingen

Maak ons cultuurbeleid flexibeler, om nieuwe trends en technologieën te omarmen, zoals digitalisering en opkomende culturele genres.

 

Verbeterde communicatie en promotie

Een levendiger cultureel landschap creëer je door activiteiten beter te communiceren en te promoten.

 

Uitbreiden van financiële ondersteuning

Verruim het reglement voor projectsubsidies om meer individuen en organisaties te ondersteunen bij het opzetten van culturele projecten.

 

Ondersteuning van buurtwerking

Het is belangrijk dat initiatieven die bijdragen aan gemeenschapsvorming en buurtcohesie moeten ondersteund en vereenvoudigd worden.